12 Mart 2012

Çağlar'ın Favori Yemekleri

Oburix'imin  Yedikleri:)


Çağlar Yemeği çok seven bir bebek. Dolayısıyla yemediği şey neredeyse yok gibi, lezzetli olduğu sürece tabi ki:) E ben kombinasyonları, uydurmasyonları da sevdiğimden. Şu şununla güzel gider dediğim her şeyi yapıp yediriyorum. Bence Ebeveyn olarak yemediğimiz şeyler varsa bile çocuğumuzu yemediklerimizden mahrum bırakma hakkımız yok. Babasının asla yemem dediği şeyleri  bile yedirebildiysem kazık kadar adama :)) Bebeğine neler yediririm varın siz düşünün:))


Kahvaltıda yedikleri:


1 kibrit kutusu kadar peynir (Keçi , kahvaltılık lor- Tuzlu bir peynir vereceksem akşamdan suda bekletiyorum, tuzu olabildiğince azalıyor)
1/2 yumurta sarısı deniyor normalde ama Çağlar bazen 1 yumurta sarısı bazen de 1/2 yumurta sarısı ve beyazı yiyor.
ekmek ( çavdar, kepek, tam buğday) Yediği kadar yiyor genelde o da bir kibrit kutusu büyüklüğünde oluyor. Bazen de bulamaç şeklinde veriyorum kahvaltısını o zamanlar da ekmek yerine bisküvi koyuyorum 4-6 tane.
1 ceviz ya da azcık tereyağ
1 çay kaşığı harnup pekmezi
Meyve suyu, ıhlamur, meyve çayı, formül mama ya da anne sütü verilebilir. Biz duruma göre, gece beslenmesini kestiği için zaman zaman 60cc formül mama veriyorum, gece kalkarsa da o zaman sabah kahvaltısını meyve suyu ya da çayıyla yapıyor.


Çağlar sabah kahvaltısını sağlam ettiği için (7.00-8.00) 9-10 gibi meyve yemek istemiyor ya da yerse bu akşam yemeğini yememek olarak yansıyor. Meyveyi yoğurtla beraber vereyim dedim saat 15.00 gibi; o zamanda akşam yemeği etkileniyor. Akşam yemeğinde muhallebi, kaşık mamaları, tahıllı meyveli hazır mamaları yerdi ilk ek gıdaya geçtiğimiz zaman. Yaklaşık 1.5 aydır yemiyor, ne yaptıysam :) E işime geliyor tabi, onca para vermektense kendim yapıyorum. Yani artık akşam yemeği olarak meyveli tahıllı mamalar yiyor.


Öğle yemeğinde ise :


Çorbalar, püreler, köfteler.. Ne bulursa :) Yayla, tarhana içer severek. Genel olarak patates, havuç ve irmik her yemeğinde vardır. Misal orta boy patates, 1 havuç, 1 yemek kaşığı irmik, 1 küçük boy kereviz, 1 arpacık soğanı 2 su bardağı ile haşlayıp ezer yada blendırdan geçiririm. Sebzeler size kalmış:) Brokoli, karnabahar, yer elması, pancar, ıspanak, kabak, fasulye, semizotu vs. (yiyeceklerini 2 günlük hazırlayabilirsiniz ancak ıspanağı çabuk tüketmekte fayda var)İrmik yerine zaman zaman bulgur, erişte-makarna, pirinç de koyuyorum. 1 çay kaşığı da z.yağı koyuyorum pişirdikten sonra. 6. ay itibariyle ek gıdaya 4.ayda geçtiğimiz için ette koymaya başladım yemeklerine. Hindi, Kıyma, Tavuk yer severek. İki gündür balık da yedirmeye başladım. Levrek ve Çipura denedi ama Levreği daha çok sevdi:)


1- kereviz, havuç, patates, soğan, hindi,irmiğe;
2- pancar, havuç, patates, köfte;
3- Karnabahar, havuç, patates, tavuk,irmiğe


Zaman zaman nane, kekik, kimyon vs ekliyorum. Bazen bakıyorum tadı çok buruk o zaman içine kayısılar, elmalar ya da armutlar koyuyorum, tadı daha güzel hale gelsin diye. Yiyemediğiniz, lezzetli olmayan hiç bir şeyi çocuğunuza zorla yedirmeyin derim :)


Etler de bir kibrit kutusu kadar fln oluyor öğle yemeklerinde. Ya haşlıyorum (ki haşlayarak pek sevmiyor ama sebzelerin içinde karışık yiyor)ya ızgarada ya da yağsız tavada pişirip veriyorum.


 Karışım yaptığım gibi sebzeleri ele gelecek şekilde doğrayıp haşladığım, eti de ızgara yaptığım zamanlar oluyor. Hem yiyor hem yediriyorum; böylesinden çok zevk alıyor. Misal bugün ıspanak püresi yaptım, aynı zamanda patates ve havuç haşlayıp ızgara Levrek vardı. Patates-havuç-levreğe kendi daldı; püreyi de ara sıra ben verdim:) Ortalık batıyor diye endişelenmenin anlamı yok bence. Temizliğe düşkünüm evet ama hiç bir şey çocuğumun öğrenmesi ve zevkinin önüne geçemez:) Yere bir sofra bezi, eski bir üst baş yeter de artar:) 


Not: 7.ay itibariyle balık da yemeğe başladık biz. Ve Dr.umuz  3 ana öğün ve bir ara öğün (yoğurt) yiyorsa formül mamaya da gerek yok artık dedi. İçim rahatladı.. Tamamen mamasız, yediklerimizi yiyor :)


Ara Öğün olarak:


15.00-16.00 arası 100-150gr yoğurt yer.


Akşam yemeği:


Meyveli tahıllı karışımlar; 


1-  1 adet yerli muz, 1/2 armut püresi, 1/2 elma suyu, 2 adet kurutulmuş incir, 1 adet ceviz, 2-3 yemek kaşığı Milupa gece- 7 tahıllı ya da yulaf (gece kalkmadıysa 60cc formül mama)
2- 1/2 (eğer büyükse) Avokado, 1/2 elma ya da 1 adet muz, yulaf ya da tahıl
3- 5-6 adet muşmula, 1 muz, 2 adet kuru kayısı, yulaf ya da tahıl 




Meyveleri cam rendede püre haline getiriyorum. Kuru meyveleri ise ya bir gece önceden yıkayıp ıslatıp bekletiyorum ya da blendırdan geçiriyorum. Yani her akşam yemeğinde 2 yemek kaşığı tahılı, meyvesi, bazen peyniri (misal avokado ve peynir süper gidiyor) Miktarlara takılmayın derim zira Çağlar 1 muz yer, Fatma 2. Zaten fazlasını yemiyorlar, yeseler bile çıkarıyorlar:) Ayrıca bu miktarlar; hiç emmeyen ve formül mamayı da sadece mamalarda alan bir çocuğun yemek miktarı olarak algılayın. Emen bir bebek çok çok daha azını yiyecektir eğer obur değilse:) Aklıma gelmişkten bir şeyi daha ifade edeyim. Daha öncede değindiğim gibi deneme-yanılma yöntemiyle çocuk büyütmenin zevkine varıyorum. Yasak olan ne varsa, hiç düşünmeden ve endişelenmeden veriyorum zira alerjik bir reaksiyon gösterme olasılığı bana göre çok düşük. Ha oldu da herhangi bir şeye karşı alerjisi çıktı, ziyanı yok bir daha vermem :) 


Seçenek çok.. Yapması Annelerden- yemesi bebelerden :)) 


Umarım benim mantığımı yeterince anlatabilmişimdir. Kolaylıklar diliyorum herkese.. VE Çağlar gibi yiyen bir bebe..

5 yorum:

  1. Masallah yahuuu ;)
    Not: Bir dolphincik :)

    YanıtlaSil
  2. Haydi sizde çalışın da bende size maşallah diyeyim Dolphincik:)))

    YanıtlaSil
  3. çok iyi anladım canım sal gitsin ne varsa ver çekinme çünkü sakınan göze çöp batar diyorsun saol bayıldım süper olmuşş:))

    YanıtlaSil
  4. 2 YAŞINDA Kİ OĞLUM BİLE BU SAYDIKLARINIZI YEMİYO YNİ ÖĞÜN Olarak
    maşallah diyorum kocamanından
    Allah bizede iştah nasip etsin inşallah

    YanıtlaSil
  5. Amin smhsmh:) Biraz genetik de olabilir bu durum:D yemek yemeyi çok severim de :))) sblr sal gitsin, ne varsa ver ama takip et;)

    YanıtlaSil